| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
supergirl* Moderator
|
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 18:16 Temat postu: Rejestracja poprzez wysłanie smsa- oszustwo! |
|
|
Jeśli znajdziecie ofertę pracy, w której "wystarczy się zarejestrować wysyłając smsa", to zgłoście nam taki anons poprzez kliknięcie na link: "Spam" znajdujący się w prawym dolnym rogu ogłoszenia.
Żaden porządny pracodawca nie prowadzi w ten sposób rekrutacji, podobnie jak agencje pośrednictwa pracy i firmy rekrutacyjne...Nie dajcie się naciągnąć oszustom!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelkrakusek
|
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 21:02 Temat postu: |
|
|
Tak nie dajcie się rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dozorca
|
Wysłany: Czw 05 Cze, 2008 9:02 Temat postu: |
|
|
Trzeba zachować wzmożoną czujność i mieć oczy dookoła głowy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
StiVeQ
|
Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 9:40 Temat postu: rejestracja poprzez sms ? |
|
|
A bywaja takie ogłoszenia ??
czasami przeglądam ale powiem szczerze niespotkałem się jeszcze z taką praktyką... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dozorca
|
Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 10:00 Temat postu: |
|
|
Tu wogóle ostatnio jest jakoś,chmmm dziwnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skorpion123
|
Wysłany: Sro 18 Cze, 2008 10:31 Temat postu: |
|
|
To tak jak niektóre (nawet poważne ) firmy ogłaszają "dam pracę - i nr telefonu " i dzwonimy do łobuzów i co słyszymy :
otóż najpierw muzyczkę ( a impulsy walą jak wściekłe ) , potem włancza się głos z taśmy i zaczyna pieprzyć jaka to jest dobra i wspaniała firma i jakie ma osiągnięcia ( a w tym czasie zaczyna się pustka robić na Naszym koncie i ..) tak mulą z 6-7 minut i...... albo się rozmowa urywa , albo kończy Nam się karta , albo niestety cierpliwość . I zaczynamy stąpać niestety po twardej ziemi . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Preska_Guin
|
Wysłany: Czw 17 Lip, 2008 15:27 Temat postu: |
|
|
Wkleiłam ostrzeżenie Szukającym Pracy - Ostrożnie z telefonami, jako Nowy Temat i nie widzę go.
Możliwe, że gdzieś do innego tematu podpięłam, a szkoda. Chciałam by było widoczne.
No cóż, wciąż czegoś nowego się uczę, a na forach rzadko bywam.
Tutaj jestem pierwszy raz, bo byłam wywalana z Gumtree
Nie bardzo rozumiałam zasady dodawania ogłoszeń.
Szczerze mówiąc jeszcze dziś nie wiem za dobrze o co tu chodzi.
I nawet nie jestem pewna czy z Forum nie zostanę wywalona  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
supergirl* Moderator
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 15:21 Temat postu: |
|
|
Twój temat znajduje się poniżej
Uważam, że to jak najbardziej przydatny post  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
supergirl* Moderator
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 15:25 Temat postu: sms o treści AT.IR na numer 91968 (koszt 1,22 z VAT)- OSZUST |
|
|
| Jeśli zaś chodzi o oszustwo związane z wysyłaniem smsa, to chodzi tu głównie o osoby, które podają się za pracowników Gumtree prosząc o wysłanie smsa o treści: AT.IR (lub podobnie) na numer 91968...Rzekomy koszt to 1,22 zł z VAT, ale w rzeczywistości to 19 zł, no i oczywiście zero szans na zdobycie pracy... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dozorca
|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 14:23 Temat postu: |
|
|
To bardzo cenna iformacja,dzięki Ci Subciu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysztofx8
|
Wysłany: Sob 27 Wrz, 2008 9:37 Temat postu: |
|
|
Żadna szanowana firma czy biuro pośrednictwa pracy nie wprowadzi nigdy takiej opcji rekrutacji.
Dlatego nie należy dzwonić na żadne numery typu 0700 czy wysyłaś sms.
Niestety to coraz bardziej popularne zjawisko naciągania ludzi.
No Comments  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kantor
|
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008 16:51 Temat postu: Re: sms o treści AT.IR na numer 91968 (koszt 1,22 z VAT)- OS |
|
|
| supergirl* napisał: |
| Jeśli zaś chodzi o oszustwo związane z wysyłaniem smsa, to chodzi tu głównie o osoby, które podają się za pracowników Gumtree prosząc o wysłanie smsa o treści: AT.IR (lub podobnie) na numer 91968...Rzekomy koszt to 1,22 zł z VAT, ale w rzeczywistości to 19 zł, no i oczywiście zero szans na zdobycie pracy... |
to sms do zakupu reklamy z serwisu Imperium reklamy. na takie rzeczy trzeba uwazac. moze zrobic blokade na zamieszczanie ogłoszen majacych w tresci nr krotszy niz 6cyfr? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
supergirl* Moderator
|
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008 18:02 Temat postu: |
|
|
Hmm, to mogłoby być trochę ryzykowne, ale zobaczę, co da się zrobić  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzegorz222
|
Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 14:19 Temat postu: Ostrzeżenie! |
|
|
Dzięki serdeczne za ostrzeżenie o oszukańczych smsach.
Pragnę się podzielić wrażeniami ze współpracy z Gumtrre.
Jestem bardzo zadowolony z Waszego serwisu.
Są ogłoszenia. Jest forum. Jesteście świetnym serwisem ogłoszeniowym.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich moderatorów
Grzegorz Leśniak |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anamara
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 22:53 Temat postu: |
|
|
ja dostałam takiego maila, w dodatku z błędami ortograficznymi, mimo ,że z prawdziwym kosztem sms-a:
Oferujemy Ci całkowicie pozabankową i całkowicie prywatną pożyczkę w wysokości: od 1.000 zł do maksymalnie 50.000 zł oraz dla klientów z odpowiednim zabezpieczeniem i dla stałych klientów nawet 100.000 zł Bez ukrytych kosztów bez kosztów doradztwa bez opłat manipulacyjnych Pożyczkę możesz otrzymać w ciągu 24h i spłacać w ratach , lub oddać cała sumę przed upływem wyznaczonego terminu!
-
Pod zaświadczenie o zarobkach do 50.000 zł Pod zastaw Hipoteki do 100% wartości zastawu
Pod zastaw Auta do 80% wartości zastawu
Pod podpis na Wekslu do 25 000 zł
NASZA OFERTA JEST INDYWIDUALNA W ZALEŻNOŚCI O DANEGO KLIJENTA. POŻYCZKI RÓŻNE JAK I ICH OPROCENTOWANIE I TERMIN SPŁATY . WSZYSTKO ZALERZY OD TEGO CZYM KLIJENT ZABESPIECZA POŻYCZKE.
IM LEPSZE POSIADASZ ZABESPIECZENIE TYM LEPSZA OFERTA DLA CIEBIE .
ABY SIĘ DOWIEDZIEĆ NA JAKICH WARUNKACH I ILE MOŻEMY CI POŻYCZYĆ WYPEŁNIJ WNIOSEK POCZEKAJ NA WERYFIKACJIE NASTEPNIE NA MEILA DOSTANIESZ OD NAS OFERTE POŻYCZKI W TEDY SAM ZDECYDUJESZ JAKA POZYCZKA BĘDZIE NAJKORZYSTNIEJSZA DLA CIEBIE
Np. Pan Jan Kowalski wypełnił wniosek w ciągu 2dni otrzymał oferte :
MOŻEMY PANU ZAPROPONOWAĆ OD 25.000ZL DO 40.000ZL PRZY OPROCENTOWANIU W SKALI ROKU MIEDZY 15% a 19.8 % NA OKRES MAX 36 MC. ZWROT POŻYCZKI W KILKU RATACH LUB JEDNEJ RACIE
WYPEŁNIENIE WNIOSKU DO NICZEGO NIEZOBOWIĄZUJE JEST JEDYNIE SPOSOBEM NA UZYSKANIEM INFORMACJI O OFERCIE KREDYTOWEJ !!!
Za Naszym pośrednictwem pomożemy znaleźć pożyczkodawcę, który udzieli Ci prywatnej pożyczki na warunkach opisanych poniżej.
Ogólne zasady:
Zabezpieczeniem pożyczki jest weksel i umowa cywilno-prawna, w związku z tym nie wymagamy jakichkolwiek zaświadczeń o zatrudnieniu, lecz jeżeli takie posiadasz możesz liczyć na wiekszą sumę pożyczki przy mniejszym oprocentowaniu.
Nie wymagamy zabezpieczeń majątkowych i/lub hipotecznych. W niektórych przypadkach wymagamy poręczyciela lecz są to sytuacje marginalne.
Decyzja o przyznaniu pożyczki następuje po analizie danych wpisanych przez Ciebie we wniosku, w ciągu kilku dni.
Dla kogo pożyczka? - Prawie dla każdego.
- Pożyczka dla osób fizycznych, nawet posiadających zadłużenie,
na dowolny cel , remont , inwestycję , zakup samochodu itd.
- musisz mieć ukończone 18 lat, górnej granicy wiekowej nie ma;
-- musisz posiadać obywatelstwo polskie;
- musisz być zameldowanym w obecnym miejscu zamieszkania od przynajmniej 1 roku;
- posiadać zdolność kredytową określoną przez nas na podstawie złożonego wniosku.